Papierwerk – Bureau-watte?

Jan (39 )en Cindy (32) Gremmen vertrokken in het voorjaar van 2012 naar de emiraat Dubai en Heleen en Ed (Vista sull ‘olievto), gevolgd door het programma Ik Vertrek, naar Italië. Een groot avontuur, waar heel wat papierwerk en nieuwe regeltjes bij komen kijken. Inmiddels zitten de feestdagen er weer op. Heleen en Ed zijn in Nederland geweest en Jan en Cindy vierde kerst dit jaar bij een temperatuur van dertig graden. Ik sprak ze deze week over bureaucratie en al het papierwerk.

Je denkt dat je alles goed hebt uitgezocht maar eenmaal in je nieuwe thuisland blijken onbekende regels alles in de war te schoppen.

Cindy Gremmen werkte in Nederland bij DHL en werd gevraagd om in Dubai voor Hellmann Logistics te komen werken. Jan zag het avontuur wel zitten en de emigratie werd een feit. Inmiddels heeft Jan ook werk gevonden als SharePoint Trainer voor het bedrijf ATS in de emiraat Abu Dhabi.

Jan en Cindy

Jan en Cindy

Een van de belangrijkste dingen is volgens Jan en Cindy het zorgen voor een betrouwbare overdracht van de spullen die je mee wilt nemen met de daarbij horende verzekeringen. “Zorg dat je Nederland goed achterlaat. Denk aan: het opzeggen van verzekeringen, wat te doen met een eventueel koophuis, opzeggen van abonnementen en de verkoop van de auto.”

Verblijfsvergunningen zijn altijd een lastig verhaal. Toen ik zelf naar Cambodja en Afrika afreisde was het altijd een heel gedoe de juiste visums te verkrijgen. In Dubai wordt er eigenlijk verwacht dat je werkt en hierdoor een bijdrage levert aan de opbouw van het land. “Cindy had een arbeidscontract en na het doorlopen van een aantal stappen (dat zijn er echt nogal wat) krijg je uiteindelijk een “ residence visa” waarmee je in ieder geval twee jaar hier mag verblijven.  Ikzelf kreeg bij binnenkomst een “ tourist visa”, dit visum is dertig dagen geldig.”

De organisatiestructuur in een ander land kan nogal verschillen. “Op zich was het allemaal best goed te doen, alleen de “ bureaucratische” manier van handelen gaf wel eens wat ergernis. We hadden een financieel plaatje gemaakt (uitgaande van het meest negatieve scenario), uiteraard vergelijkingen gemaakt met onze situatie in Nederland,  wat we allemaal moesten regelen (zoals hierboven aangegeven) en op basis daarvan de beslissing genomen om de gok aan te gaan.” Pensioenen/pensioenopbouw kent men in Dubai niet. Dat vinden Jan en Cindy trouwens helemaal niet erg want nu kunnen ze dat zelf regelen en weten ze zeker dat ze iets opbouwen voor de toekomst.

Dagboekschets Jan en Cindy: Afgelopen week stond uiteraard in het teken van Kerst. Niet zoals we gewend waren (althans een heel klein beetje) met temperaturen rond het vriespunt en sneeuw maar volle bak 30 graden en zon. Met een aantal mensen van mijn bedrijf gingen we voor een kerstlunch naar het Rotana Beach hotel in Abu Dhabi. Opnieuw onvoorstelbaar veel en lekker eten in een pracht van een hotel. Afgelopen zaterdag in de vroege ochtend 2 km in zee gezwommen en in de middag (Cindy moest toch nog het nodige doen voor haar werk) met een aantal mensen van het triatlon team een halve marathon gelopen door het oude gedeelte van Dubai (Deira – Creek)In de middag was de temperatuur weer opgelopen naar 30 graden, vandaar dat het tempo laag gehouden werd. Vervolgens een mooie ronde via een aantal bruggen, door Deira, langs de Creek en onder de Creek door, via de Soukh weer terug naar de Dubai Creek. Ook bij Cindy op het werk werd deze week aandacht besteed aan kerstmis. Voor alle werknemers bij Hellmann Logistics had ze een kerstpakket samengesteld. Op kerstavond samen met Wail en Anna wezen eten bij The Boardwalk,http://www.timeoutdubai.com/restaurants/reviews/806-boardwalk-the#.UNlHkuSsiSo ,gelegen aan de Dubai Creek. Bijzondere ervaring om met kerst buiten aan het water te genieten van heerlijk eten.
Heleen en Ed

Heleen en Ed

Heleen (51) en Ed (50) wonen in Poggiolo (Italië), een klein boerengehuchtje vier kilometer van Calvi dell’umbria en twintig kilometer van Narni. Ze vonden een voormalige bio agriturismo (biologische boerderij) die ze nu huren en uitbaten. Daarnaast hebben ze een Countryhouse en bieden appartement met ontbijt.

Volgens Heleen kun je boos worden maar je schiet er niets mee op. Je  krijgt je vergunning er niet eerder mee. Belangrijk is dat je van te voren weet dat dergelijke dingen in het land waar je heen gaat, gewoon gebeuren en bij het land horen. Dat moet je van tevoren incalculeren om frustraties en boosheid te voorkomen. “Iemand die een vergunning aangevraagd en denkt deze binnen zes weken te hebben is niet goed geïnformeerd en naïef, zeker als je naar een land emigreert waar de bureaucratie ten top is.”

Dagboekschets Heleen en Ed: Terug in Italië nadat we kerst in Nederland hebben gevierd: Bij thuiskomst was alles aardedonker. Het moet hier slecht weer geweest zijn, wat we merken aan het feit dat de buitenlampen niet brandden. De stoppen springen er namelijk altijd uit als het hard regent of onweert. Met de lampen van de auto probeerde Ed de aardlekschakelaar weer aan te zetten, maar blijkbaar was er meer aan de hand. De stop sprong er telkens weer uit. Na een half uurtje hadden we dan toch eindelijk weer licht. Ook hier was het inmiddels goed koud geworden. Gingen we weg met ruim 18 graden, nu was het nog maar 5 graden. Omdat onze cv ketel het in september heeft begeven en wij nog steeds geen nieuwe hebben, gaat het dus afzien worden. We hadden eigenlijk gehoopt dat er inmiddels al een nieuwe ketel zou zijn opgehangen. We hebben namelijk ook geen warm water als de ketel niet werkt. Maar, alles blijft op zijn beloop en je geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s